Компания СЭА
× Компания Каталог Новости Вакансии Вход/авторизация Производители Контакты Доставка Тех. поддержка

Консорціум Imec реалізує QKD-зв'язки для квантової криптографії

  • 15.07.2024
  • 435

Imec, UGent та Belnet, Бельгійська національна дослідницька мережа, реалізували перші з'єднання для розподілу квантових ключів (QKD) – ключовий етап у 30-місячному проєкті квантової криптографії, який має на меті досягти того, що раніше було неможливим: спосіб передавати дані на 100% безпечно та непомітно, використовуючи принципи квантової фізики.

Очікується, що незабаром квантові комп'ютери зможуть зламувати сучасні (математичні) методи шифрування. Враховуючи постійне збільшення кібератак, необхідна нова парадигма для ІТ-безпеки, і наукова спільнота активно працює над практичними рішеннями. QKD має на меті забезпечити безпеку передачі даних, використовуючи закони квантової механіки, покладаючись на "теорему про заборону клонування", яка стверджує, що квантові стани не можуть бути скопійовані, і дозволяє досягти нового рівня безпеки у цифрових комунікаціях. Бачення полягає в тому, що мережа, зашифрована за допомогою QKD, може служити основою для квантового інтернету, забезпечуючи довгострокові з'єднання між квантовими пристроями, такими як квантові комп'ютери та квантові датчики.

Imec реалізує QKD-зв'язки

Проєкт, розпочатий у січні 2023 року, має на меті створення тестового середовища для квантово-безпечного зв'язку в Бельгії, щоб дозволити приватним та державним установам ознайомитися з неминучим майбутнім цифрових комунікацій. Проєкт також фінансує вибрані дослідницькі напрямки в академічних установах. Метою є використання сильних сторін дослідницького ландшафту Бельгії для подолання викликів сучасної технології QKD, таких як надмірні витрати або відсутність масштабованості.

Перший QKD-зв'язок, що з'єднує два кампуси Гентського університету, буде використовуватися головним чином для дослідницьких цілей.

Другий зв'язок з'єднує Реду і Трансінн і буде використовуватися Європейським космічним агентством разом із Центром передового досвіду в галузі інформаційних і комунікаційних технологій (CETIC) для забезпечення передачі даних IoT.

Нарешті, третій зв'язок, що з'єднує два дата-центри Belnet, буде використовуватися для внутрішньої безпечної передачі даних.

За матеріалами electronicsweekly.com

Top